Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Kalium en voeding

Laatste update, 12 juni 2025

Kalium is belangrijk voor het lichaam. Bij nierschade blijft er soms te veel kalium achter in het bloed. Dit kan leiden tot hartklachten, zoals hartritmestoornissen.

In het kort

  • Kalium is een mineraal dat je binnenkrijgt via voeding.
  • Kalium draagt bij aan een goede bloeddruk.
  • Bij nierschade kan er te veel kalium achterblijven in het bloed.
  • Dat kan leiden tot hartritmestoornissen.
  • Sommige nierpatiënten krijgen daarom een kaliumbeperkt dieet.

Kalium zit in bijna alle voedingsmiddelen. Kalium speelt een belangrijke rol bij:

  • het geleiden van zenuwprikkels, zodat spieren zich kunnen samentrekken
  • het regelen van de bloeddruk
  • het regelen van de juiste hoeveelheid vocht in het lichaam

Kalium en je nieren

Voeding met kalium is gezond. Kalium draagt onder meer bij aan een goede bloeddruk, en beschermt zo de nieren. Als je gezond eet, krijg je voldoende kalium binnen.

Maar als je nieren niet goed werken, kan er te veel kalium achterblijven in het bloed. Dit gebeurt pas als de nierfunctie heel slecht is. Te veel kalium in het bloed kan leiden tot hartklachten, zoals hartritmestoornissen. 

Hoeveel kalium heb je nodig?

Een gezonde volwassene heeft 3500 mg kalium per dag nodig. Ga je een kaliumbeperkt dieet volgen? Je hoort van de diëtist hoeveel kalium je per dag kunt gebruiken. Voor veel mensen gaat het om 2000 - 3000 mg (2 tot 3 gram) per dag. De precieze hoeveelheid hangt af van het kaliumgehalte in het bloed.

Je kunt kalium in het bloed ook op andere manieren laag houden. Zo krijg je misschien:

  • andere medicijnen
  • een behandeling tegen zuur bloed
  • kaliumverlagers.

Waar zit veel kalium in?

Er zit vooral veel kalium in aardappelen, groente en fruit. Een overzicht van voedingsmiddelen met veel kalium:

  • aardappelen
  • groenten (vooral tomaten)
  • fruit, vruchtensap, gedroogde vruchten, avocado
  • (karne)melk en yoghurt
  • (witte) chocolade
  • appelstroop
  • noten en pinda's
  • peulvruchten, zoals witte en bruine bonen, kapucijners en linzen
  • koffie, ook cafeïnevrije koffie
  • dieetzout en mineralenzout: hierin is natrium vervangen door kalium
Voedingsvoorbeelden kalium
Voedingsvoorbeelden kalium

Waar zit weinig kalium in?

Er zit weinig kalium in:

  • thee
  • frisdrank
  • rijst en deegwaren, zoals macaroni en spaghetti
  • kaas
  • (dieet)margarine, roomboter, olie
  • jam, honing
  • suiker

Hoeveel kalium zit er in een product?

Wil je weten hoeveel kalium er in een voedingsmiddel zit? Zoek het op in de Analysetabel voedingsmiddelen of maak gebruik van een app om de hoeveelheid kalium te berekenen.

Kalium staat meestal niet op het etiket

Op het etiket staat meestal niet hoeveel kalium erin zit. Dit is namelijk niet verplicht. Veel voedingsmiddelen bevatten van nature kalium. Als kalium niet op het etiket staat, betekent dat dus niet dat er geen kalium in zit.

Als kalium is toegevoegd, is het wel verplicht dit te vermelden op het etiket. Meestal gaat het dan om kaliumzout (ook wel: dieetzout, kaliumchloride of E508).

Onderzoek naar verband tussen kalium en nierschade

Voor nierpatiënten kan kalium schadelijk zijn. Maar bij mensen die veel kalium eten, ontstaat juist minder snel nierschade. De Nierstichting financiert een groot onderzoek naar het verband tussen nierschade en kalium. Dit onderzoek heet K+onsortium en er werken 4 universitaire medische centra aan mee.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Eva Anne Hartman, diëtist nierziekten

Inez Jans, diëtist nierziekten

Asja Vermeulen, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?