Selecteer de tekst die je wilt vertalen en kies 'Vertalen'. Kies vervolgens de gewenste taal. Je kunt de vertaalde tekst beluisteren of lezen.

Tips om meer eiwit te eten

Laatste update, 12 juni 2025

Bij dialyse heb je meer eiwit nodig. Veel mensen die dialyseren hebben minder eetlust. Deze tips helpen om toch voldoende binnen te krijgen.

Bij dialyse is het advies meestal om meer eiwit te eten. Het gaat dan om een eiwitrijk dieet. De arts of diëtist vertelt het jou als dit nodig is.

Wat gebeurt er als je te weinig eiwit eet?

Bij nierfalen kan de eetlust verminderen door misselijkheid, vermoeidheid, een vochtbeperking of door de medicijnen. Dit maakt voldoende eten lastig. Zo kun je een tekort krijgen aan eiwit. Dit heet ook wel eiwitondervoeding. Je merkt dit aan:

  • minder spierkracht
  • eerder last van infecties
  • wondjes die langzamer genezen

De diëtist kan je helpen om goed te eten. Zodat je voldoende energie (calorieën) en eiwit binnenkrijgt. Als het nodig is kan de diëtist ook aanvullende voeding voorschrijven, bijvoorbeeld drinkvoeding.

eet eiwitrijke en energierijke tussendoortjes

Vind je het moeilijk om voldoende eiwit te eten? Neem dan meerdere keren per dag een klein portie eiwitrijk eten. De volgende tussendoortjes leveren veel eiwit.

  • 2 gekookte eieren: 12 gram eiwit
  • omelet naturel van 2 eieren: 14 gram eiwit
  • 1 gekookt ei met 2 plakken ham: 13 gram eiwit
  • 1 schaaltje naturel kwark: 16 gram eiwit
  • 4-5 kaasblokjes (met minder zout): 14 gram eiwit
  • 2 handjes ongezouten pinda’s of ongezouten noten: 10 gram eiwit
  • halve portie kibbeling: 17 gram eiwit
  • 3 gehaktballetjes zonder zout: 12 gram eiwit
  • 4 kipnuggets: 14 gram eiwit

Denk ook eens aan vruchtenkwark, rolletjes licht gezouten vleeswaren, een gevuld eitje, enkele plakjes komkommer met pindakaas of een toastje met (Franse) kaas of naturel vis uit blik. Sommige dialyseafdelingen bieden eiwitrijke hapjes aan tijdens de dialyse.

Ben je te zwaar? Neem dan de magere (vetarme) versie van deze tussendoortjes. Bijvoorbeeld 30+ kaas of magere kwark.

Heeft de arts je fosfaatbinders voorgeschreven? Overleg dan of deze ook nodig zijn bij eiwitrijke tussendoortjes.

voeg eiwitrijke voedingsmiddelen toe aan je menu

  • Broodbeleg: een extra plak kaas of vleeswaren (met minder zout en liefst ook minder vet), of hummus.
  • Neem 2 dunne sneetjes brood in plaats van een dikke snee brood, en beleg die met kaas of vleeswaren. Je kunt ook knäckebröd of beschuit nemen.
  • Doe extra vlees, kip of gehakt door de soep.
  • Roer geraspte kaas door de aardappelpuree.
  • Verwerk een ei door de aardappelpuree.
  • Kies kwark of skyr als nagerecht. Dit bevat twee- tot driemaal zoveel eiwit als een schaaltje vla of yoghurt.
  • Als je geen vochtbeperking hebt, kun je meer melk gebruiken. Drink bijvoorbeeld vaker warme melk of koffie verkeerd (half koffie, half warme melk). Of maak oploskoffie aan met gekookte melk in plaats van water.

zorg voor variatie in eiwitrijk dieet

Staat vlees je tegen? Er zijn genoeg alternatieven, zoals ei, kaas, noten en peulvruchten. Het is gezonder als je je eiwit uit verschillende voedingsmiddelen haalt. Je kunt ook variëren door vlees anders klaar te maken. Zo eet je toch voldoende eiwit.

  • Kip of vis eet vaak makkelijker dan vlees.
  • Kies een ei-gerecht: een omelet, roerei of gekookt ei bij groente of sla.
  • Bak gehakt rul in de koekenpan en verwerk dit in een sausje of meng het door de groente.
  • Koud vlees staat soms minder tegen dan warm vlees. Eet dan bijvoorbeeld plakjes rosbief of fricandeau bij de warme maaltijd. Of beleg je brood dikker met vleeswaren.
  • Verwerk het vlees in een sausje. Maak bijvoorbeeld ragout of hachee.

Eiwitrijke recepten

Op nieren.nl staan recepten. Bij ieder recept staat vermeld hoeveel eiwit er in een portie zit. Zo kun je op zoek gaan naar een gerecht waar veel eiwit in zit.

Op de website van het Voedingscentrum staan ook recepten. Het Voedingscentrum heeft een selectie gemaakt van eiwitrijke recepten. Iedere maaltijd bevat meer dan 25 gram eiwit.

Onze deskundigen dragen bij aan betrouwbare informatie.

Eva Anne Hartman, diëtist nierziekten

Inez Jans, diëtist nierziekten

Jessica Klein, diëtist nierziekten

Asja Vermeulen, diëtist nierziekten

Waarom werken we samen met deskundigen?